Dubrovački agent: „Ljudi moraju iznajmiti svoj dom da bi mogli platiti stambeni kredit. Život u toj nekretnini je postao luksuz“

Na posljednjim parlamentarnim izborima mogli smo vidjeti kako je jedna od ključnih tema u Hrvatskoj trenutno (ako govorimo o programima stranaka, a ne političkom prepucavanju) pitanje stanovanja. Cijene kvadrata u Hrvatskoj rastu strelovitom brzinom, mladi si danas rijetko mogu priuštiti kupnju prve nekretnine za život, dok su oni s boljim 'startom' (čitaj: naslijeđenom nekretninom) u prilici investirati u iznajmljivanje i širiti investiciju kroz iznimno malo oporezivano – afitavanje turistima. Zbog toga smo o stanju na tržištu nekretnina i o pogledu u budućnost razgovarali s Davorinom Krešićem, potpredsjednikom Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Županijske komore Dubrovnik pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.  

 

Jesu li se dogodile ikakve promjene na dubrovačkom tržištu nakon najava o promjenama koje bi trebale uslijediti, a vezano uz ograničavanje iznajmljivanja, pitali smo Krešića.  

Vrlo aktualna tema u zadnjih nekoliko mjeseci. Sigurno je da lokalna samouprava radi na tome da se ograniči iznajmljivanje, u biti prije svega bismo rekli da uredi samo to tržište, a kako taj proces i traje, neminovno je da će doći do nekakvih promjena. Svima nama preostaje prilagođavanje tim promjenama i novim zakonima“, govori.   

 

POSTOJI POSTEPEN RAST KOJI TRAJE GODINAMA  

Krešić navodi kako je, kada govorimo o cijenama kvadrata u Dubrovniku, bitno gledati period koji je relativno 'freško' iza nas, te po mogućnosti i onaj koji nas očekuje u narednim mjesecima.  

„Na našem području je, kao i svugdje, došlo do rasta cijena nekretnina-stanova, ponajviše zbog jako velike inflacije, iako taj rast nije bio nagao kao u drugim gradovima poput Splita i Zagreba. U Dubrovniku je značajan postepen rast već godinama, jer se tu ipak radi o jako malom tržištu, a velikoj potražnji“, govori Krešić i dodaje kako je u zadnjih nekoliko mjeseci došlo, i još uvijek dolazi, do stabilizacije tržišta i samih cijena nekretnina.  

„I dalje je jako velika potražnja za stambenim kvadratima, a ponuda jako mala te one 'kvalitetne' nekretnine, a to su novogradnja i noviji stanovi na poželjnijim lokacijama, i dalje postižu očekivane tražene cijene. Nekretnine slabijih svojstava, a to su stari stanovi u starim zgrada, koje je potrebno renovirati, bez parkinga, lifta i slično, ostaju neprodane“, iznosi Krešić. 

VELIKE RAZLIKE IZMEĐU TRAŽENIH I PONUĐENIH IZNOSA 

Zanimljiv je i fenomen koji podcrtava Krešić, a riječ je o razlici između traženih cijena prodavatelja i ponuđene cijene od strane kupaca.  

Kada i dođemo do trenutka ponude, te razlike u iznosima često ostaju prevelike za konačni dogovor. Samim time dolazi i do lagane stagnacije broja kupoprodaja, odnosno dulji vremenski period je potreban kako bi se nekretnina prodala“, pojašnjava.  

Oni koji su u potrazi za prvim kvadratima za život su često frustrirani kada prelistaju oglasnike poput Njuškala, jer osim što su cijene astronomske, ponuda stanova, kuća pa i zemljišta u Dubrovniku i okolici je oskudna. To je jedan od razloga zbog čega se mnogi obraćaju agentima za nekretnine, jer ne završe sve nekretnine online u oglasnicima.  

Kao što govorimo često svojim klijentima, jako je bitno biti u stalnoj, redovitoj komunikaciji sa svojim agentom, a sve iz razloga kako bi bili odmah obaviješteni kad se na tržištu pojavi neka nova nekretnina. U tom se slučaju može brzo reagirati za razgledavanje i eventualno kupnju“, naglašava. 

PUNO ISELJENIKA KUPUJE NEKRETNINE U DUBROVNIKU 

Još jedan neodvojivi dio tržišta nekretnina su – stranci. Posebno od kada je Hrvatska dio schengenskog prostora pa je kupnja nekretnine za odmor ili lukrativnu investiciju, lakša nego ikada.  

Prije nekoliko tjedana vlasnik jedne hrvatske agencije za nekretnine kazao je kako je prije pandemije udio stranaca u ukupnoj kupnji nekretnina u Hrvatskoj bio 20 posto, dok je iza pandemije taj postotak – 40! Možemo li tu brojku preslikati i na Dubrovnik, pitali smo Krešića, koji je i sam vlasnik agencije za nekretnine 'Krešić Properties'.  

Ne vodimo takve podatke, ali ono što mi možemo reći jest da su u našoj agenciji najčešći kupci Hrvati i to na lokalnoj razini. Iako je teško točno reći postotak 'stranaca', u zadnjih nekoliko godina je jako puno kupaca i to Hrvata sa stalnim prebivalištem van Hrvatske, koji ulažu u kupnju nekretnina u Hrvatskoj kao investiciju ili kao dugoročno ulaganje u imovinu. Tako da njih same ni ne možemo kvalificirati kao 'strance'“, pojašnjava.  

IMA LI ŠTO ČOVJEK S PROSJEČNIM PRIMANJIMA UOPĆE TRAŽITI OVDJE? 

A ima li onda čovjek ili obitelj s prosječnim primanjima, a prosječna plaća je nešto ispod 1300 eura, uopće što tražiti u Dubrovniku i okolici za kupnju? Krešić otvoreno govori – na prvi pogled reći će skoro svi: ne.  

Ali, kako su mlade obitelj  primorane rješavati stambena pitanja, često sudjeluju zajednički u kupnji i kreditiranju. Vrlo često imaju i potporu svojih obitelji i bližnjih, bilo da je riječ o jamstvu, sudužnicima u kreditima, hipotekarnim udjelom kod nekretnina ili direktno gledajući s financijskog aspekta i pomoći“, govori Krešić i dodaje kako se značajan broj 'domaćih' koji već imaju obiteljske domove, odlučuju na kupnju kao investiciju dok i dalje nastavljaju živjeti u zajednicama. U tom slučaju novokupljene stanove stavljaju u funkciju iznajmljivanja kako bi ostvarenim prihodom pokrili kredit i ostale eventualne dugove.  

„Jako je teško postalo, a da ne kažemo luksuz, kupiti nekretninu putem kreditiranja banka i u toj nekretnini živjeti, a da nije već pokriven dijelom mjesečni anuitet kredita“, iskreno će agent.  

 

POTREBNO NAM JE TRŽIŠTE DUGOROČNOG NAJMA 

Poznata je činjenica kako su Hrvati u europskom vrhu po postotku vlasništva nad nekretninama. Ostatak je to iz doba socijalizma i ne tako davne prošlosti kada su stanovi bili puno pristupačniji, a radnici su bili sigurni kako će si ih u jednom trenutku radnog vijeka moći priuštiti. No, globalizam i kapitalizam uzeli su maha, pa se Hrvati danas sve više susreću 's problemima svijeta', a nemaju 'svjetska rješenja'. Puno europskih gradova ima razvijen sustav dugoročnog iznajmljivanja, posebno kroz model javnog i privatnog partnerstva u kojemu investitori ulažu u gradnju višestambenih zgrada od kojih se onda dio daje u dugoročni najam. U Dubrovniku danas imamo tzv. model dubrovačke stanogradnje koji je, iako dobro zamišljen, za sada riješio stambeno pitanje tek nekoliko desetaka obitelji. Riječ je o 40-ak stanova u Mokošici, u vlasništvu Grada Dubrovnika, a koji su dani u najam obiteljima po pristupačnim cijenama najamnine.   

Krešić potvrđuje kako bi današnje stanje tržišta koje slabo nudi stanove za najam, a kada ih i nudi oni su ekstremno skupi u odnosu na prosječna primanja u Dubrovniku, mogli okarakterizirati kao problem, ali i da bi se na to trebali naviknuti.   

Nije riječ samo o stanovima na području naše županije. To se događa i u drugim gradovima, pa i u ostalim europskim državama gdje na tržištu jednostavno nema stanova za dugoročni najam. Onda i kada se pojave oni s boljim karakteristikama, bez obzira na cijenu, zbog jako velike potražnje se brzo iznajme.  

Je li onda uopće realno razmišljati o stvaranju novog tržišta stanova za dugoročni najam? Krešić kaže -puno se razgovora vodi upravo na tu temu. 

Razmjenjuju se ideje i planovi, kako kod privatnih investitora, tako i kod gradskih uprava na lokalnoj razini te strateški organiziranih od strane Vlade RH. Lagani pomaci su primjetni, iako je to sve skupa 'na dugom štapu'. Ono što još uvijek nama svima preostaje je individualno snalaženje u svojoj potražnji“, govori Krešić i apostrofira kako je u tom slučaju svakako preporuka angažirati stručnjaka koji je prvi na izvoru informacija i koji može kroz cijeli proces onda proći s vama.  

* Iz tiskanog izdanja Dubrovačkog dnevnika

 

 

Više...

Subvencioniranje stambenih kredita - kreću pripreme za novi krug prijava

Nakon što su, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, u prosincu 2020. godine u Saboru usvojene izmjene i dopune Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, produljen je rok provođenja ove poticajne mjere za mlade sve do 2023. godine. Tako oni građani koji do sada nisu bili u mogućnosti realizirati svoju namjeru kupnje stana ili kuće putem subvencioniranog stambenog kredita, imat će priliku aplicirati za isti u nadolazećem razdoblju.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, zajedno s predstavnicima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), danas je održao inicijalni sastanak s predstavnicima banaka, koje su kao kreditne institucije do sad sudjelovale i pratile pozive za subvencioniranjem stambenih kredita. Upravo će za sve zainteresirane kreditne institucije unutar iduća dva tjedna biti objavljen javni poziv za dostavu ponuda vezanih uz visinu kamatnih stopa, što je ujedno i prvi korak prema raspisu novog javnog poziva za građane.
 
„Nakon što budu provedene sve potrebne pripremne radnje, očekujemo da bi javni poziv prema građanima mogao biti otvoren u prvoj polovici mjeseca ožujka. S obzirom da je svrha ovog Zakona poticati demografsku obnovu društva, urbanu regeneraciju naselja te smanjenje odlazaka broja mladih obitelji, ovaj će poziv biti otvoren sve do utroška planiranih sredstava za subvencioniranjem, što u 2021. godini iznosi 50 milijuna kuna“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat.
 
Do sad odobreno više od 17 tisuća zahtjeva za subvencioniranjem
 
Podsjetimo, Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućeno je subvencioniranje mjesečnog iznosa rate ili anuiteta korisnika kredita za stambeni kredit koji uzimaju kod kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće, a sve u svrhu rješavanja stambenog pitanja.
 
Mladi su ovu mjeru prepoznali kao izuzetno važnu, o čemu dovoljno govori i podatak o 17.526 odobrenih zahtjeva za subvencioniranjem od početka provedbe ove mjere 2017. godine, pa zaključno s posljednja dva poziva u ožujku i rujnu 2020. godine. Također, veseli podatak da se u APN-u svakodnevno zaprimaju novi zahtjevi za dodatnim subvencioniranjem radi rođenja djeteta. Zbog toga se ova mjera ujedno smatra važnom u segmentu poticanja demografske obnove. Tako je od 2017. godine do danas rođeno ukupno oko 2.700 djece, čime se ujedno ostvarilo pravo tim korisnicima kredita za dodatnim subvencioniranjem od 2 godine po djetetu.
 
Jedan od pozitivnih trendova u ovom razdoblju je i smanjenje prosječne godišnje Efektivne kamatne stope (EKS), koja je za subvencionirane stambene kredite u 2020. godini iznosila 2,28%, što je više od jednog postotnog boda manje u odnosu na 2017. godinu, kada je ista iznosila 3,35%.
 
Što se tiče hodograma aktivnosti, po objavi javnog poziva za odabir kreditnih institucija teče rok od osam dana unutar kojih su kreditne institucije pozvane dostaviti svoju ponudu. Istekom tog roka, pristigle ponude kreću u obradu te se s odabranim kreditnim institucijama zaključuje Ugovor o poslovnoj suradnji. Nakon što Ugovori budu zaključeni, na mrežnim stranicama Ministarstva i APN-a objavit će se popis odabranih kreditnih institucija, a zatim slijedi objava oglasa za subvencioniranje stambenih kredita prema građanima. Od tog trenutka, građani će moći prema kreditnim institucijama podnositi svoje zahtjeve, dok će one krenuti s predajom istih prema APN-u od datuma koji će biti određen u samom pozivu. Oglas će trajati sve do utroška osiguranih sredstava, odnosno do objave oglasa o prestanku.

 

(Izvor: https://mgipu.gov.hr )

Više...

Opća uredba o zaštiti osobnih podataka GDPR - krediti građanima mogli bi se usporeno odobravati mjesecima

Zbog Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka GDPR (General Data Protection Regulation), krediti građanima mogli bi se usporeno odobravati mjesecima i to zato što banke u predstojećem razdoblju neće raspolagati informacijama iz Hrvatskog registra obveznika kredita koji je odlučio privremeno obustaviti isporuku kreditnih izvještaja o građanima. S obzirom na to da su banke vlasnice HROK-a, situacija djeluje malo apsurdno, no činjenica je da financijske institucije strahuju od ciljanih tužbi pojedinaca za neovlašteno korištenje osobnih podataka. A na meti su – financijski potkoženi igrači.
 
Izvan funkcije i 'crna lista' Ta je bojazan upakirana u apstrahiranu izjavu u jučerašnjem zajedničkom priopćenju Hrvatske udruge banaka i kreditnog registra kako će od 25. svibnja privremeno zaustaviti isporuku izvještaja zbog tehničke i regulatorne prilagodbe poslovanja, kojom žele otkloniti svaku potencijalnu nejasnoću u budućoj primjeni GDPR-a te će nastaviti s poslovanjem u punom opsegu registrirane djelatnosti odmah nakon zadovoljavajuće prilagodbe novom propisu. Dok se ne donesu precizniji propisi u nacionalnom zakonodavstvu, što može potrajati mjesecima, HROK ne kani davati podatke o građanima, pa ni o obrtima, OPG-ovima, slobodnim zanimanjima. No, i dalje će isporučivati kreditna izvješća o pravnim osobama. Izvan funkcije je i omražena 'crna lista' – sustav razmjene informacija o klijentima koji nisu ispunili svoju dospjelu obvezu u roku, koji je organiziran pri Hrvatskoj udruzi banaka. Banke se, znači, u svojim kreditnim politikama vraćaju na razdoblje prije 2007. kad je utemeljen HROK. Jasno, krediti su se i tada odobravali, no u međuvremenu je regulativa postala značajno stroža i kompliciranija pa je iluzorno očekivati da će se proces odobravanja kredita građanima nastaviti glatko. Jer bankarima sad nedostaje temeljni alat procjene. Teško je i zamisliti koliki bi tek bio udio loših kredita u krizi da tad već nije bio u primjeni HROK. I dok u HUB-u priznaju da bi proces odobravanja kredita mogao trajati dulje, jer će sve dok HROK ne nastavi s radom biti složenije pribaviti potrebne dokumente za obradu kreditnih zahtjeva, tri banke koje su nam odgovorile na upit na tu temu tvrde suprotno: iz Splitske poručuju da kod njih u tom prijelaznom razdoblju zastoja neće biti, a u Addiku da su kreditno poslovanje već uskladili s promjenama. dok su u Erste banci precizirali da će im klijenti davati izjavu o svojim dugovanjima, a klijenti drugih banaka prilagati izvješća o prometu po računima u svojim matičnim bankama. Kreditni registar ne ometa zaštitu podataka Iz HNB-a poručuju da primjena GDPR-a od kreditnih institucija i kreditnih registara nije u njihovoj nadležnosti. -HNB je putem kontakata s HUB-om te kreditnim institucijama upoznat s otvorenim pitanjima i mogućim rizicima vezanim uz primjenu GDPR-a u dijelu koji se odnosi na kreditne registre, tj. na HROK. Opća uredba o zaštiti osobnih podataka ne sadrži odredbe koje priječe funkcioniranje registara obveza po kreditima. Takvi registri postoje u većini zemalja članica EU te ne postoje naznake da bi stupanjem na snagu Opće uredbe u nekoj od zemalja oni mogli prestali funkcionirati. Svakako, registri moraju svoj rad uskladiti s Uredbom; tumačenje primjene Uredbe je u nadležnosti Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), a rješavat će se sigurno i u dijalogu svih uključenih institucija', tvrde u HNB-u. Potraje li – mogu rasti kamate U HUB-u takvo stanje smatraju privremenim i kažu da bi u suprotnom moglo doći do usporavanja kreditiranja, smanjenja intenziteta tržišne utakmice pa i porasta kamatnih stopa. Zato računaju da će što prije u suradnji s regulatorom osigurati nastavak rada HROK-a. U bankarskim krugovima HNB-u zamjeraju da se prema GDPR-u ponašao lakonski, no prema njihovim informacijama sad je i supervizor intenzivirao aktivnosti na tu temu.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/dizanje-kredita-mjesecima-ce-biti-usporeno-1246898?utm_source=Facebook&utm_medium=Status&utm_content=1246898&utm_campaign=FB+page+statusi - www.vecernji.hr

(Izvor: vecernji.hr)

Više...

Featured property – new apartment overlooking Adriatic in Župa

The Dubrovnik Times has teamed up with the specialised Dubrovnik real estate agency Krešić Properties to bring you a selection of interesting properties in and the around the Dubrovnik region. Over the next few months we will feature a property every two-weeks, from stone cottages, seaside villas, apartments and luxury retreats. Whether you are after that Adriatic home of your dreams or looking to move into renting property this is the feature for you.

The Mediterranean lifestyle in style! With the turquoise Adriatic Sea glinting in the background, the rolling green countryside and the peace and tranquillity that this suburb of Dubrovnik offers this apartment has all the advantages you’ll need to enjoy a place in the sun. Located in the picturesque borough of Župa, just a ten-minute drive from the ancient Old City of Dubrovnik this is a region that is rapidly growing in popularity. Escape the hustle and bustle of Dubrovnik and relax in a rural location with all the amenities (and more) you’ll ever need.

This glorious apartment in Župa will bowl you over with its panoramic views over the crystal, clear Adriatic Sea. It’s an ever-changing view that you’ll never get bored of. Enjoy an al fresco breakfast on the balcony to catch the morning sunrise and then dip into the communal pool to cool off. This spacious and airy apartment is well-equipped and tastefully decorated.

Stretching out over 82 metres squared this two-bedroomed apartment has been beautifully decorated in a light and modern manner with a fully equipped kitchen and well-appointed bathroom. The living space, which leads out to the balcony, makes the most of the south facing position of the apartment and as the sunshine pours through the large windows you’ll be thinking of hitting the beaches (there are many in this region) or slipping into the swimming pool.

The apartment is fully air-conditioned and has its own dedicated parking space. The swimming pool, with showers, is available to use for all owners in the building and the large terrace area is truly a suntrap. The apartment is located on the second floor, meaning it has spectacular views. And has two large double bedrooms that are tastefully decorated, two bathrooms and a spacious living area and dining room.

Ideal as a summer base, a buy-to-rent option or a permanent home, this rare Župa opportunity has it all in abundance. And the location makes it an ideal base to explore the region. The many beaches are within walking distance, restaurants, shopping centres, café bars and much more are well within your reach. Dubrovnik with its magical Old City is only a ten-minute drive away and the picturesque seaside town of Cavtat is also a short drive away.

The series continues in two weeks’ time with another stunning Dubrovnik property.

Interested in more info on this property contact Krešić Properties

Key features
Location – Župa, Dubrovnik
Price - € 245,000.00
Living area - 82 m2

Source: http://www.thedubrovniktimes.com

 

Više...

Featured property – stunning apartment overlooking Dubrovnik

The Dubrovnik Times has teamed up with the specialised Dubrovnik real estate agency Krešić Properties to bring you a selection of interesting properties in and the around the Dubrovnik region. Over the next few months we will feature a property every two-weeks, from stone cottages, seaside villas, apartments and luxury retreats. Whether you are after that Adriatic home of your dreams or looking to move into renting property this is the feature for you.

Dreaming about finding a place in the Mediterranean sun with spectacular views, this is the property for you. Location, location, location…and what a unique location this glorious apartment has. Overlooking the historic Old City of Dubrovnik, the turquoise Adriatic Sea and the oasis that is the island of Lokrum. The only problem will be dragging yourself away from the balconies, yes there are even two balconies.

The Dubrovnik suburb of Ploče is one of the most sought after districts in the entire region, and it is easy to see why. For not only are the views from this area by far the best in the city but you are also within easy walking distance of the UNESCO World Heritage Site. Beaches, restaurants, hotels, shops, in fact all the amenities you’ll need are well within your reach. And as the apartment also has its own dedicated parking space you can leave your car at home and stroll to the golden beaches.

This spacious apartment is a 90 metres squared and includes two balconies, a parking space, a well-fitted kitchen, light and airy living spaces and beautifully decorated bathroom and two large bedrooms. The entire apartment is decorated in tasteful colours and as it is south-facing you’ll have sun all day, even through the winter.

Catch the early morning sunrise from your own private balcony, and when the sun moves further south head out onto the main balcony for a spot of lunch. With the busy Adriatic Sea directly in front of you you’ll never need to turn on the television, you have your own Mediterranean entertainment on your doorstep.

Ideal as a summer base, a buy-to-rent option or a permanent home, this rare Dubrovnik opportunity has it all in abundance. Properties in the Ploče area rarely come onto the market and when they do they are generally snapped up relatively quickly, this sun-kissed apartment will certainly not be on the market for long, take the chance now to reserve your viewing. Once you’ve seen it you’ll be bowled over.

The series continues in two weeks’ time with another stunning Dubrovnik property.

Interested in more info on this property contact Krešić Properties

Key features
Location – Ploče, Dubrovnik
Price - On request
Living area - 90 m2
Number of bedrooms - 2

Source: http://www.thedubrovniktimes.com

Više...

Featured property – two-bedroom apartment in Zaton

The Dubrovnik Times has teamed up with the specialised Dubrovnik real estate agency Krešić Properties to bring you a selection of interesting properties in and the around the Dubrovnik region. Over the next few months we will feature a property every two-weeks, from stone cottages, seaside villas, apartments and luxury retreats. Whether you are after that Adriatic home of your dreams or looking to move into renting property this is the feature for you.

Looking for a room with a view, well this glorious apartment has panoramic views over the Adriatic Sea and the picturesque soaring countryside. This spacious two-bedroom apartment is located in the charming bay of Zaton, around a fifteen-minute drive from the heart of the city of Dubrovnik, and with its south facing orientation is a true Mediterranean suntrap.

The apartment is fully furnished in a modern and elegant style and includes a sun terrace and a balcony to make the most of the al fresco Dubrovnik way of life. It is perfectly located, away from the crowds of the city, and offers all the tranquil features of a perfect Adriatic base. With two bedrooms, one bathroom, air-conditioning, heating, well-equipped kitchen and roomy living area the apartment is spread out over 81 metres squared.

The expansive living space opens out onto the stone terrace with large double glass doors and gives a real summer flow to the property. The two bedrooms are delightfully designed and attractively furnished with large wardrobes and plenty of cupboard space.

Zaton, which is situated only 8 kilometres from Dubrovnik, is a peaceful seaside town with café bars, restaurants and beaches. The bay is well protected from the Adriatic and is therefore a magnet for luxury yachts through the warmer summer months.

This stunning property is not only a great family home it is also a good choice if you are looking to get into Dubrovnik rental business. And as it is already completely furnished the hard work has been done for you, just add your own details and paintings and get on with enjoying our Mediterranean place in the sun.

The series continues in two weeks’ time with another stunning Dubrovnik property.

Interested in more info on this property contact  Krešić Properties

Key features
Location – Zaton
Price - € 215,000.00
Living area - 81 m2
Number of bedrooms - 2

 

Source: http://www.thedubrovniktimes.com

Više...

Dubrovnik times - Featured property stone home in Cavtat

The Dubrovnik Times has teamed up with the specialised Dubrovnik real estate agency Krešić Properties to bring you a selection of interesting properties in and the around the Dubrovnik region. Over the next few months we will feature a property every two-weeks, from stone cottages, seaside villas, apartments and luxury retreats. Whether you are after that Adriatic home of your dreams or looking to move into renting property this is the feature for you.

A traditional old stone house that has been lovingly renovated in the picturesque seaside destination of Cavtat. With spectacular views over the Adriatic Sea and the terracotta roofs of historic Cavtat this is an ideal opportunity to discover your place in the sun. The house was extensively renovated 10 years ago and could be an ideal holiday home or as a long-term base.

Close enough to Dubrovnik to be handy and yet far enough way to be tranquil during the summer months Cavtat is one of the most glorious coastal towns in the Dubrovnik region.

This charming stone home is spread out over 150 metre squared and contains three spacious bedrooms. Over two floors this fully air-conditioned house has three bedrooms, three bathrooms, a large open-plan kitchen with a roomy living and dining area. The interior design is warm and welcoming and includes many aspects and touches of Mediterranean life and culture.

And life “al fresco” is simple with a large outside terrace as well as a dedicated barbecue area on another terrace. The stone house also includes a garage and parking spaces.

It location is the key. With many restaurants and café bars within walking distance, as is the sea, the panoramic views over the turquoise Adriatic and its vicinity to the vibrant ancient city of Dubrovnik all provide for a home with style.

The series continues in two weeks’ time with another stunning Dubrovnik property.

Interested in more info on this property contact Krešić Properties

Key features
Location - Cavtat
Price - € 370,000.00
Living area - 150 m2
Number of bedrooms - 3

 

Source: http://www.thedubrovniktimes.com

Više...

Nove izmjene Ovršnog zakona na snazi od 01.01.2018.godine

NOVA PRAVILA DONOSE DRASTIČNO ZAOŠTRAVANJE - Čak trećina Hrvata koji su lani digli kredite ove ih godine uopće ne bi mogli dobiti! ¸

Da su prošle godine vrijedila ovogodišnja pravila, banke tvrde da gotovo svaki treći klijent koji je zatražio stambeni kredit ne bi mogao zadovoljiti kriterije. Iz toga proizlazi da bi izmjena Ovršnog zakona, kojom se umjesto dvije trećine od ovrhe moraju zaštititi tri četvrtine plaće, mogla znatno utjecati na ovogodišnje odobravanje stambenih kredita.

Cijeli članak možete pričitati na linku: link

(Izvor: Jutarnji list , 19.01.2018. )

 

Više...

Sudjelovanje na 28. Forumu nekretnina

Sudjelovali smo na Forumu koji je u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama pri Sektoru za trgovinu Hrvatske gospodarske komore održan 17.11.2017. godine u hotelu Antunović u Zagrebu.

Za više o samim predavanjima i novostima koje donose izmjene Zakona o posredovanju u prometu nekretnina te drugim aktualnim temama iz naše branše posjetite nas u uredovnom vremenu na našoj lokaciji u centru grada.

 

https://www.hgk.hr/28-forum-poslovanja-nekretninama-izvjestaj

Više...